Bananowiec
Przygotowanie: Proszek budyniowy, cukier, mąkę ziemniaczaną przełożyć do mniejszego naczynia zalać częścią mleka i dokładnie rozmieszać, resztę mleka zagotować. Gdy mleko będzie gorące wlać do niego zawartość mniejszego naczynia i ugotować tak jak zwykle gotuje się budyń.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Banany pokroić w plasterki i dokładnie wymieszać je z sokiem z cytryny. Do miękkiego masła dodawać po łyżce budyniu ciągle ucierając mikserem. 1/3 masy wyłożyć na rozłożone w formie herbatniki na nią ułożyć krążki bananów przykryć kolejną warstwą herbatników masy i bananów całość przykryć pozostałą trzecią warstwą masy oraz bananów. Galaretki rozpuścić w 750 ml wody i je ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na wierzch ciasta.
Uwaga jeżeli robisz ciasto w blaszce na spód daj papier do pieczenia aby ciasto nie przeszło blaszanym smakiem.